Курс Ethereum подолав позначку в $3 800 вперше з грудня 2021 року

Вранці 6-го березня Ethereum сягнув рівня вище $3800 вперше з грудня 2021 року, оскільки очікується оновлення Dencun.

На момент публікації ціна Ethereum дещо просіла, торгуючись на рівні $3 796,53, що на 2,8% більше, ніж за день, свідчать дані CoinGecko. Востаннє вартість криптовалюти піднімалася вище $3 800 29 грудня 2021 року, згідно з даними сайту, що займається відстежуванням цін.

Стрімкий ріст ціни криптовалюти відбувся на тлі того, що на початку цього тижня капіталізація Ethereum сягнула понад 116 мільярдів доларів, тобто на 9% більше, ніж з початку року. За статистикою beaconcha.in, на сьогоднішній день в обігу перебуває 31 320 207 ETH, що в перерахунку на поточну ціну ETH становить понад 119 мільярдів доларів.

Зростанню Ethereum також сприяє очікування оновлення системи Dencun, яке має відбутися 13 березня, коли Dencun буде запущено в основну мережу. Dencun запровадить прото-данкшардинг в Ethereum - механізм, покликаний знизити транзакційні витрати для блокчейнів другого рівня, спрямований на вирішення проблем, пов'язаних з масштабуванням.

Передбачається, що в результаті повного впровадження Dencun дозволить Ethereum дешево обробляти понад 100 000 транзакцій в секунду. За словами Теренса Цао, розробника компанії Offchain Labs, яка займається створенням Arbitrum, внаслідок впровадження Dencun вартість газу в мережах другого рівня знизиться на 75%, що потенційно надасть можливість криптовалютним компаніям покрити витрати користувачів на газ в мережах другого рівня.

Dencun також впроваджує "блоби", які тимчасово зберігають дані про транзакції поза ланцюжком, щоб мінімізувати витрати на зберігання та обробку даних в Ethereum. "Ми зможемо обробляти дані набагато ефективніше і дешевше", - сказав розробник ядра Ethereum Маріо Гавел в інтерв'ю Decrypt минулого року.

З оновленням Dencun з'явиться ще одне нововведення - EIP-7044, проект поліпшення Ethereum, який дозволяє валідаторам і стейкерам ETH зберігати інструкції про те, коли виходити зі своєї активної позиції. Це означає, що валідатори зможуть автоматично виходити зі своєї позиції, якщо їх вузол стає неактивним, таким чином уникаючи штрафів за невиконання транзакцій.