Binance запускає «надійну та безпечну» мережу Oracle

Binance запустила мережу Oracle для своєї екосистеми BNB Chain, яка з’єднає блокчейн з даними реального світу і навпаки.

Мости між блокчейном та реальним світом є ключовими для Web3.

Binance запустила мережу Oracle для своєї екосистеми BNB Chain, яка з’єднає блокчейн з даними реального світу і навпаки. Одночасно стартувала «програма ранніх пташок», в якій беруть участь 10 проєктів BNB.

За даними DeFi Llama проєкти, які вже інтегрували Binance Oracle, включають деякі з найбільших команд у мережі BNB: протокол кредитування Venus (770 мільйонів доларів США, загальна вартість заблокована, або TVL), платформа yield farming Alpaca Finance ($510 мільйонів TVL) і ліквідний стейкінг рішення Ankr ($101 млн TVL).

Oracles дають змогу смарт-контрактам отримувати доступ до даних, які існують за межами блокчейну. Наприклад, протокол може вимагати, щоб його смарт-контракт спрацьовував на основі цін на цінні папери, макроекономічних показників або навіть даних про погоду.

«Використання oracles для значного збільшення знань смарт-контракту про те, що відбувається за межами блокчейну, дозволяючи йому реагувати на зовнішні події за допомогою певних дій, буде мати вирішальне значення», — зазначила у своїй заяві Гвендолін Регіна - інвестиційний директор BNB Chain.

Спочатку Binance Oracle буде надавати індексні ціни на найпопулярніші цифрові активи.

В повідомленні  також наголошувалося на безпеці:  інтелектуальні алгоритми будуть перевіряти ціни на точність і узгодженість, а також створена архітектура моніторингу даних. Binance заявила, що час відновлення мережі або її толерантність до простоїв "майже дорівнює нулю".

Кожен канал даних буде відстежуватися за допомогою розповсюдженої «схеми порогового підпису» та перевірятися за допомогою відкритого ключа шифрування Binance, щоб переконатися, що дані не змінюються, як пояснили в компанії.

Незважаючи на те що оракули є ключовою частиною екосистеми блокчейну, останнім часом їх використовують для криптозломів.

Після того, як зловмисник викрав 100 мільйонів доларів із торгової платформи Mango Markets Solana DeFi, генеральний директор FTX Сем Бенкман-Фрід звинуватив дизайн оракула, який надає ціну токена MNGO у мережі Twitter.

Зловмисник зміг взяти кредит у розмірі 100 мільйонів доларів після того, як підняв ціну на токен MNGO і створив хибне враження, що у нього було більше застави, ніж насправді.

"Оракул точно передбачив нинішню гордість MNGO", - написав Бенкман-Фрід в Твіттері. "Просто "поточна ціна" насправді не була близька до "справедливої ціни"".

Зовсім недавно зловмисник скористався вразливістю в ціновому оракулі Curve Finance і здійснив атаку на децентралізовану біржу (DEX) QuickSwap на суму 220 000 доларів США за допомогою флеш-кредитів. Після цієї атаки Polygon DEX закрила свій протокол кредитування.