Чи підвищиться ціна BTC вдвічі після Халвінгу?

Попри бичачі тенденції, невизначеність навколо халвінгу змушує бути обережним у ставленні до цього питання.

До дати халвінгу Біткоіна залишилося менше трьох тижнів, а спекуляції щодо того, що станеться з ціною Біткоіна після, як винагорода за блок для майнерів зменшиться вдвічі, не вщухають. У той час як деякі компанії висловлювали оптимістичні прогнози щодо потенційних цінових стрибків, криптовалютна біржа Coinbase закликає інвесторів бути обережними.

Напередодні скорочення вдвічі, 14 березня Біткоін підскочив до нового історичного максимуму в $73 737. 

Бичачі інвестори, такі як засновник і керуючий партнер SkyBridge Capital Ентоні Скарамуччі, передбачають, що ціна Біткоіна може зрости до $200 000 протягом 18 місяців після Халвінгу. Інші аналітики криптоіндустрії прогнозують ціну на рівні $150 000.

Вдвічі зменшення Біткоіна - це періодична подія, вбудована в протокол, яка зменшує винагороду за видобуток монет вдвічі кожні 210 000 блоків, або приблизно кожні чотири роки. Відбувається це задля того, щоб сповільнити швидкість генерації нових Bitcoin, обмежити інфляцію і продовжити його емісію в часі.

Черговий Халвінг відбудеться приблизно 20 квітня 2024 року, і як вважають, що нещодавні стрибки цін на Біткоін частково пов'язані з цією важливою віхою. Але Coinbase закликає інвесторів зберігати холоднокровність щодо можливих майбутніх ринкових коливань.

"Якщо проаналізувати ці цикли, то ринку знадобився певний час, особливо ринку досліджень, щоб осмислити те, що має відбутися, - каже О'Логлен. 

"Тому я б просто порадив людям зробити крок назад, трохи подумати і спробувати зрозуміти, чи є якісь проксі або інші показники, на які вони можуть звернути увагу, щоб зберегти впевненість у собі".

У рамках технічного аналізу деякі спекулянти використовують минулі події халвінгу як складову частину своєї бази даних для прогнозування. 

Аналізувати зміни ціни Bitcoin внаслідок халвінгу досить складно, маючи лише три минулі події. Минулі халвінги демонстрували різні зміни ціни, що свідчить про важливість контексту, пояснили в Coinbase, додавши, що для більш чітких закономірностей потрібно проаналізувати більше циклів таких подій.

Вплив інституційного інтересу

Ще однією особливістю зниження курсу Біткоіна вдвічі у 2024 році, яка відрізняє його від попередніх подій, є приєднання до цього процесу Біткоін-біржових фондів.

"Я гадаю, що не можна пов'язувати новий попит на Біткоін з появою спотових біржових фондів", - сказав О'Логлен. 

"Я думаю, що це нова реальність і тепер нам потрібно спостерігати, куди це призведе".

У січні Комісія з цінних паперів і бірж США схвалила 11 Біткоін-ETF. 

З тих пір мільярди доларів надійшли в спотові ETF від таких компаній, як BlackRock, Bitwise, Hashdex, VanEck і Fidelity.

Хоча SEC називають агресивно налаштовані до криптовалют і є примусовим регулюванням, О'Логлен зазначив, що регулятори з Австралійської комісії з цінних паперів та інвестицій все ж таки зайняли "консервативну позицію".

Криптовалютна індустрія, за словами О'Логлена, повинна докладати більше зусиль для інформування політиків про технології та цифрові активи.

"Для нас як для індустрії важливо намагатися максимально сприяти регулюванню криптовалют, тому що в Канберрі, як і у Вашингтоні, відбуваються дуже важливі події", - сказав він. 

"Криптовалюта не завжди є пріоритетною темою для сенаторів, конгресменів чи їхніх представників. Але останнім часом у нас з'явився дуже хороший імпульс в цьому напрямку".

Як Coinbase буде справлятися з падінням вдвічі?

Криптовалютні біржі часто стикаються з перебоями в роботі під час злетів Біткоіна що призводить до масових скачків трафіку користувачів, торгової активності та значних коливань ціни Біткоіна. Для деяких трейдерів падіння Coinbase під час високої волатильності стало ознакою неминучого "бичачого ривка".

За словами О'Логлена, Coinbase повністю готова до скорочення вдвічі.

"Coinbase був у епіцентрі крипто-зими, і це стало найкращим середовищем для стрес-тестування вашого бізнесу та підготовки до наступного "бичачого" зростання", - сказав він. 

Минулого місяця, під час зростання інтенсивності трафіку, Coinbase знову зазнала збою, повідомивши про погіршення продуктивності на сайті біржі. 

Більшість клієнтів Coinbase заявили про нульові баланси на своїх гаманцях.

"Періодично нульовий баланс на рахунках Coinbase і затримки можуть спостерігатися у певної частини користувачів", - повідомлялось на сторінці компанії Coinbase, додаючи, що це не вплинуло на торгові операції.

З початком останнього "бичачого" ринку, за словами О'Логлена, Coinbase зафіксувала рекордний приплив користувачів і прийняття платформи, додавши, що компанія була готова до цього, але визнає наявність певних труднощів.

Перспективи на майбутнє

Відзначаючи постійні щоденні надходження чистих коштів в американські спотові Біткоін-ETF, Coinbase зазначає, що цей цикл скорочення наполовину може бути іншим, якщо Біткоін отримає потужний попутний вітер, що сприятиме більш жорсткій ринковій динаміці, оскільки пропозиція щойно видобутого Bitcoin скорочується. Тим часом, ETF на Bitcoin символізують офіційне визнання криптовалют як нового класу активів великими фінансовими установами.

У своєму рапорті Coinbase зазначає, що нинішній ціновий курс є лише початком більш тривалого "бичачого" періоду, і для того, щоб збалансувати попит і пропозицію, знадобиться подальше зростання цін.

"Я впевнений, що ця подія - лише ще один якір і ще одна точка відліку на шляху розвитку індустрії. Падіння Біткоіна вдвічі вже відбувалося раніше, і воно відбудеться знову, далеко за межами нашого життя", - підкреслив О'Логлен. "Це ще одна важлива подія, але вона не впливатиме на хід розвитку індустрії", - сказав він, наводячи в приклад крах FTX.

"Це просто ще одна важлива структурна епізод на криптошляху", - підсумував він.