Tether і Circle розійшлися в думках стосовно вирішення проблем глобального хаосу в регулюванні стейблкоінів

Дві провідні платформи цифрового долара обрали різні шляхи для вирішення проблеми відсутності регулювання на міжнародному рівні щодо правил роботи зі стейблкоінами

Circle покладається на американських законодавців, а Tether застосовує дієвий підхід до боротьби зі зловмисниками.

Впровадження традиційного фінансування в криптовалюту та створення міжнародних норм регулювання викликає протилежні реакції з боку Tether і Circle.

Circle висловлює невдоволення бездіяльністю американських законодавців і прагне більшої узгодженості криптовалютних правових норм між країнами.

Компанія Tether, яка більше орієнтована на країни, що розвиваються, стверджує, що незадоволена недостатньо активною роботою правоохоронних органів у боротьбі зі злочинами, пов'язаними з криптовалютами.

Виникає питання: 

Як будуть розвиватися і масштабуватися Tether і Circle, найбільші емітенти деномінованих в доларах США стейблкоінів, в той час, як системи традиційних фінансів, обмежені певними правилами, все більше втягуються в криптоекономіку?

Поки що ці провідні криптовалютні компанії рухаються різними шляхами.

Circle, який позиціонує себе як оптимальний інструмент, що не суперечить законодавству, підтримує вимоги багатьох регуляторних органів щодо міжнародної координації. Tether, зі свого боку, прийняв досить практичний, динамічний підхід, адаптований до національних особливостей, особливо в боротьбі зі шахраями.

Регулювання стейблкоінів повинне бути узгодженим, а не “балканізованим”, наголосив в інтерв'ю Данте Діспарте, керуючий відділу глобальної політики та директор зі стратегії компанії Circle.

"Суть не в тому, що країни припускаються помилок або роблять щось не так; пасивна американська політика - це реальна прогалина", - сказав він, і решта країн приймають закони, щоб компенсувати цю розбіжність. "Отже, це напрямок, який ми очікуємо: Балканізація галузі, оскільки все більше країн впроваджують свої нормативно-законодавчі акти, які спрямовані на забезпечення місцевих переваг".

За його словами, запровадження Travel Rule на транзакції з цифровими активами сприяло встановленню стандарта, відповідно кінцеві транзакції криптовалют можуть бути захищені. "А тепер уявіть, що на стейблкоіни поширювалось також законодавство, згідно з яким валюта, на яку орієнтуються стейблкоіни, встановила б мінімальні критерії щодо фінансової доброчесності, злочинів в фінансовій сфері, комплаєнсу та цілої низки інших правил", - зазначив Діспарте.

Tether, яка не надає послуги американським клієнтам і не планує в майбутньому, вбачає ринок стейблкоінів за аналогією з євродоларом - доларовими депозитами, що зберігаються поза межами США, а отже, не підлягають американському регулюванню.

Компанія вбачає своє майбутнє на ринках, що розвиваються, та в країнах з низьким рівнем банківського обслуговування і має своє бачення щодо співпраці з правоохоронними органами.

Компанія могла б стверджувати, що правоохоронні органи США не мають юрисдикції над їх діяльністю, але це було б нерозумно, наголосив генеральний директор Паоло Ардойно в інтерв'ю. Він додав, що Tether добровільно співпрацює з органами влади США, такими як ФБР і Міністерство юстиції (DOJ), а також з близько 40 правоохоронними органами по всьому світу.

«Я впевнений, що Міністерству фінансів слід заздалегідь працювати зі стейблкоінами, щоб стежити за ситуацією на вторинному ринку. До речі, немає закону, який зобов’язує емітентів стейблкоінів нести відповідальність за вторинний ринок. Але я вважаю, що  все одно одним із наших завдань лишається моніторинг за ними. "

Потреба у швидкому реагуванні

Ардоіно висловився, що спроби швидко відреагувати на злочинні дії викликають розчарування, тому що правоохоронним органам в перщу чергу доводиться звертатися до судді, якому потрібно шість місяців, щоб прийняти рішення, а до того часу гроші вже давно витрачені злочинцями та відслідкути неможливо. «Якщо Міністерство юстиції захоче арештувати ці рахунки, воно може зв’язатися з нами», — наголосив Ардоіно. Але Міністерство фінансів додає щось до списку SDN OFAC, і через хвилину цього вже немає в списку. 

Обидві компанії витримали випробування. Про цілісність Tether (USDT), найбільшого стейблкоіну з поточною ринковою капіталізацією в 107 мільярдів доларів, говорили роками. USDC Circle на третину менший за його розмір і прив’язаний до банківської системи США, через що стабільність Circle ненадовго здавалася нестабільною під час краху Silicon Valley Bank у 2023 році.

Terra Lunacy

Незадовго до того, як Terra вибухнула, Ардойно припустив, що цей проєкт був «поганою ідеєю». Однак його заяву зустріли з презирством: вочевидь зрозуміло, що він буде негативно ставитися до алгоритмічного стейблкоіна, оскільки тоді говорилося, що це конкурент, який відвоює частину ринку Tether.

«Звичайно, Terra Luna трапилася, і Tether перебував під сильним тиском, і люди говорили, що збираються зруйнувати нас і викликати банківську паніку, — зазначив Ардоіно, — але нам вдалося викупити 7 мільярдів доларів за 48 годин; а за 20 днів приблизно 20 мільярдів доларів».

Диспарте з Circle нарікав на «власні ворота», яких криптовалюти могли уникнути, і на те, як монети досягли таких «рахунків на шахівниці» у розвиваючій індустрії.