Binance спалив усі токени BNB, які хакер здобув з повітря

В результаті спалювання з обігу було видалено понад 2 мільйони BNB.

Завершилося 21-е щоквартальне скидання токенів BNB від Binance, тим самим нівелювало збитки, які були завдані нещодавнім зломом мосту.

BNB є власною криптовалютою ланцюжка BNB (Binance Smart Chain), який конкурує з Ethereum. "Спалювання" - це процес видалення токенів із пропозиції криптовалюти, є мірою проти знецінення. Спалювання прибрало 2065152,42 токенів BNB загальною вартістю 549 мільйонів доларів з ринку.

Нещодавно, при використанні мосту BNB Chain, хакер отримав рівно 2 млн токенів BNB, які були створені з нізвідки завдяки підробленим доказам виведення коштів. На той момент сума вкрадених токенів становила близько 566 млн доларів.

Після атаки валідатори ланцюжка BSC заморозили мережу, внаслідок чого зловмисник втратив більшість вкрадених монет. Після чого мережа провела хард-форк для відшкодування деяких збитків. Незважаючи на це, хакер зміг вивести близько 100 млн. доларів на інші мережі.

Через злом, технічно, ніхто з користувачів не втратив своїх коштів. Оскільки BNB є дефляційним токеном, йому забороняється створювати нові монети. Кожен квартал у Binance викуповуються BNB і спалюється частина комісій із транзакцій BNB, ця внутрішньомережна функція і дозволяє бути BNB дефляційним токеном.

Раніше квартальні спалювання були засновані на доході Binance від транзакцій з BNB на своїй біржі, але потім перейшли на модель автоспалювання. Кількість BNB для спалювання розраховується з кількості блоків ланцюга BNB за квартал та самої вартості BNB. Тобто кількість BNB за квартал прямо залежить від ціни на монети.

За липневого спалювання було прибрано 1 960 000 монет, на той момент загальна сума токенів становила 444,6 млн доларів.

Приблизно у такий самий спосіб Binance допомагає спалювати монети LUNC (Luna Classic). Біржа викуповує токени з ринку за рахунок комісій, які отримує з угод LUNC.

Спалювання закінчаться в той момент, коли пропозиція BNB буде нижче 100 млн токенів, це трохи менше половини пропозиції токенів з їхнього першого запуску.