Парламент ЄС затвердив новий пакет санкційних заходів, який поширюється і на криптовалюту

Нові закони спрямовані на забезпечення однакового застосування санкцій у всіх 27 країнах-членах ЄС.

Європейський парламент затвердив новий пакет правил для посилення заходів боротьби з порушенням санкцій, у тому числі за використанням криптовалют. Парламентарі, що представляють 27 країн-членів Європейського Союзу, на підтримку нових правил віддали 543 голоси, 45 проголосувало проти і лише 27 утрималося. 

Нові правила були ініційовані внаслідок вторгнення країни агресора на територію України та наростання стурбованості стосовно недотримання фінансових санкцій ЄС проти Росії. "Ми потребуємо відповідну правову систему, так як розходження в національних стратегіях окремих держав призвели до прогалин та лазівок, що надало можливість експропріювати заморожені активи", - зазначила на прес-конференції голландський депутат Софі ін'т Вельд, відповідальна за просування законів у парламенті.

Хоча санкції запроваджуються на рівні ЄС, окремі держави мають забезпечувати дотримання цих правил - починаючи від "визначення порушення санкцій" і закінчуючи "відповідними стягненням", може змінюватися, заявлено в прес-релізі за підсумками пленарного голосування.  Згідно з ухваленим текстом законопроєкту, заходи щодо обмеження парламентом ЄС розповсюджується на значний діапазон фінансових послуг, в тому числі послуги з обслуговування "криптовалютних активів та гаманців". 

Міри впливу у вигляді санкцій можуть перебачати заморожування активів, враховуючи і криптовалютний ринок. "Новий закон встановлює узгоджені визначення порушень, включаючи незаморожування коштів, недотримання вимог щодо заборони на в'їзд або ембарго на постачання зброї, здійснення переказу коштів особам, які підпадають під арешти, або ділові відносини з установами державного підпорядкування, стосовно яких накладено санкції", - вказано в прес-релізі.

Тепер законопроект повинен бути схвалений Радою ЄС, яка збирає вищих посадових осіб держав-членів Європейського Союзу, до того як він стане законом.