Крах SVB: застереження щодо ризику концентрації та кредитування заможної частини суспільства

Silicon Valley Bank, First Republic, Signature Bank – за один тиждень в Америці збанкрутував другий за величиною банк в історії США разом із крахом інших менших банків.

Silicon Valley Bank, First Republic, Signature Bank – за один тиждень в Америці збанкрутував другий за величиною банк в історії США разом із крахом інших менших банків. Що їх поєднує? Попередження про ризик та вплив кредитування тільки на найзаможнішу частину суспільства.

Профіль клієнтів Silicon Valley Bank

На початку своєї діяльності Банк Кремнієвої долини почав стрімко зростати та розширюватися, оскільки багато його клієнтів – технологічні компанії – процвітали на початку пандемії. Банк узяв на себе ризик кредитувати ризиковані технологічні стартапи та криптовалютні компанії, яким ніхто інший не давав кредити. Клієнтська база банку складалася в основному з надзвичайно заможних клієнтів, і він кредитував виключно цей прошарок населення, ігноруючи всіх інших, оскільки саме заможні клієнти забезпечували зростання. Кількість депозитів зросла тричі між 2020 та 2022 роками, при цьому мільярди доларів надходили до нього. Банк Кремнієвої долини використовував кошти, які заробив, приймаючи він ці ризики, і вклав їх у те, що вважалося менш ризикованою інвестицією: державні облігації США.

Державні облігації

Облігації зазвичай розглядаються як інвестиція без ризику. Облігації – це позички, які фізичні особи надають уряду певний період (3 місяці, 1 рік, 10 років тощо.). Після закінчення терміну позики уряд повертає борг разом із відсотками. Хоча ці облігації вважаються безризиковими, вони не надприбуткові, але довгострокові облігації є більш прибутковими і виплачують більше відсотків наприкінці терміну. SVB мав намір отримати найбільшу виплату і взяв найдовший термін облігацій, щоб заробити якнайбільше на своїх інвестиціях у заможних клієнтів, вклавши мільярди в ці довгострокові облігації, повернути вкладені кошти можна було лише через 10 років.

Однак SVB не передбачив можливе зростання відсоткових ставок у майбутньому. Тобто ринкова вартість облігацій безпосередньо пов'язана з процентною ставкою. Коли відсоткові ставки зростають, ринкова ціна старих облігацій падає, оскільки за новими облігаціями виплачуються вищі відсотки. Тому ринкова вартість SVB облігацій зазнала суттєвого зменшення.

Вплив заможних клієнтів

Як згадувалося раніше, основними клієнтами SVB були дуже багаті фізичні та юридичні особи. Коли про банк почали поширюватися чутки, клієнти почали панікувати та терміново виводити свої гроші. Оскільки це були багаті приватні особи та компанії, це означало, що з їхніх рахунків одночасно зникали багатомільйонні, навіть багатомільярдні суми. Банку Кремнієвої долини терміново знадобилося багато готівки, і значну частину його коштів було заблоковано у 10-річних облігаціях. Крім того, оскільки ціни впали, банки випускали продукцію за ціною, нижчою від її вартості. Це означало, що тепер банк повинен був спробувати продати його зі збитком, щоб перевести в готівку.

Банки беруть гроші у багатих та позичають їх багатим. Всі банки надають позички багатим людям, тому що це легко гарантувати чи отримати схвалення на позику. Проте людей із високим рівнем доходу лише невеликі 5% суспільства та всі банки хочуть кредитувати виключно цим 5%. Це створює величезний дисбаланс попиту та пропозиції: існує обмежена пропозиція багатих та великий попит із боку банків, які хочуть займати багатим. Ця проблема попиту на пропозицію спричинила надлишок пропозиції, внаслідок чого сталося падіння цін на ці позики та процес андеррайтингу та затвердження простіше.

Вирішення проблеми нерівномірності кредитування за допомогою штучного інтелекту

Проблема попиту та пропозиції може бути вирішена банками, впровадивши штучний інтелект. Штучний інтелект дозволяє банкам кредитувати всіх байдуже, оскільки технологія працює швидко і здатна прораховувати складні сценарії кредитування. Банки, як правило, віддають перевагу клієнтам зі стабільним доходом, а не клієнту з менш лінійним минулим. Проте, штучний інтелект полегшує цей процес оцінки кредитоспроможності заявників. Він гарантує, що заявки позичальників будуть оброблятися однаково. Тобто це означає, що кредитування людини з низьким рівнем доходу, що працює на кількох роботах і має складні фінансові проблеми, стане таким самим простим, як і кредитування заявника з мільйоном доларів на банківському рахунку. Одним із прикладів є банк фінтех-стартап Celligence, який уже впроваджує цю технологію. Вони створили штучний інтелект, що допомагає банкам та позичальникам розглядати кредити швидко та просто для всіх позичальників. Банки не люблять складних позичальників та хочуть легко повертати свої гроші. Штучний інтелект гарантує, що всі будуть у рівних умовах, а не лише люди з мільйонами на рахунках.